Den tid er forbi da man gikk ut i skogen og tynnet litt i granplantefelt for å skaffe juletrær. Juletreproduksjonen er nå en profesjonelt drevet produksjon, med høye krav til kunnskap hos produsenten. Fra planting og fram til ferdig høstet tre går det omkring 10 år. I løpet av disse årene har hvert juletre fått besøk av dyrkeren flere ganger årlig for utførelse av forskjellig arbeid med treet.

I startfasen, de 3-4 første årene etter plantingen, konsentreres arbeidet om å holde borte konkurrerende ugras. Og sørge for at juletreet får tilført riktig mengde næring. Fra 5-6 års alder og årlig fram til høsting blir juletrærne klippet og formet for at de skal framstå mest mulig slik kundene ønsker dem. Det Norske juletremarkedet ønsker et smalt juletre.

Juletreproduksjonen har dermed blitt et helårsarbeid, med toppsesonger om våren og i innhøstingen før jul. Høstingen er en travel tid hvor trærne skal felles, trekkes fram, puttes i nett og fraktes rundt til kunder over hele landet.

Mange juletreprodusenter har også egne juletreutsalg. Dette kan være fra torgplasser eller som et «hugg selv» tilbud hjemme fra gården. Oversikt over utsalgssteder finner du her.

Sauer_SMALL.jpg